Saammehan esitellä vähän "kössiä"?
Täältä löydät lyhyehköt säännöt ja linkin Squash-liiton sivuille, jossa voit tutustua sääntöihinkin tarkemmin. Vinkeistä saat pikaopastusta lajin hienouksiin.
Sääntöjä, jottei tule turhia vääntöjä
Pistelasku ja pelikulku
Ensimmäinen syöttövuoro ratkaistaan arvonnalla – perinteisesti mailaa pyörittämällä. Molemmat pelaajat voivat voittaa pisteitä. Syöttäjän voittaessa pallon hän saa pisteen ja säilyttää syöttövuoton. Vastustajan voittaessa pallon hän saa pisteen ja siirtyy syöttövuoroon. Käytettävissä on vain yksi syöttö.
Ottelu pelataan paras kolmesta tai viidestä erästä. Jokainen erä pelataan 11 pisteeseen. Pelaaja, joka ensiksi voittaa 11 pistettä voittaa erän, paitsi jos tilanteeksi tulee tasan 10, jatketaan erää kunnes toinen pelaajista on saavuttanut kahden pisteen eron.
Syöttö on lyötävä jalka syöttöruudussa ja pallon on osuttava etuseinässä ylärajan ja syöttörajan väliin ja sieltä lennettävä kohdealueelle vastakkaiseen takakentän ruutuun. Pallo saa osua etuseinän jälkeen sivuseinään. Pallon voittaja syöttää ensimmäisen syöttönsä valitsemastaan ruudusta ja siitä eteenpäin vuorotellen syöttöruutuja.
Pallon tulee kulkea ilmassa etuseinään ”pellin” ja ylärajan väliselle alueelle. Matkalla etuseinään pallo saa osua vapaasti myös muihin seiniin. Palloa tulee lyödä viimeistään ensimmäisen lattiapompun jälkeen. Syötön tapahduttua ei lattiassa ja etuseinän puolessa välissä olevilla viivoilla ole enää merkitystä.
Viivalle osunut pallo on aina väärin.
HUOM! Pelaajan ei missään pelitilanteessa tule lyödä palloa jos on olemassa vaara, että maila tai pallo osuu vastustajaan. Tällaisessa vaaratilanteessa peli keskeytyy ja pallo pelataan joko uudestaan
( LET ) tai lyöjä voittaa pallon ( STROKE ).
www.squash.fi/Harrastajalle Squashin lyhennetyt säännöt
www.squash.fi/Kilpapelaajalle Kaksinpelin säännöt
Vinkit ovat aina paikallaan
Välineet
Squashissa tarvittavat välineet löydät hyvin varustetusta urheilukaupasta tai oman hallin shopista, josta ainakin saat varmat neuvot niin välinehankintoihin kuin pelaamiseen. Squashkengiltä vaaditaan hyvä sivuttaistuki ja hyvä iskunvaimennus kantapäihin, joten kiinnitä huomio niihin valitessasi kenkiä.
Ennen kentälle menoa
Jotta saisit enemmän irti squashista turvallisesti, niin käytä aina ennen peliä n. 10 min lämmittelyyn. Lämmittelyn ei tarvitse olla monimutkainen, kunhan se nostaa pulssiasi ja kehosi tuntuu lämpimältä. Lopuksi venyttely jalkojen ja pakaran lihakset unohtamatta lyöntikättäsi.
Mailaote
Kaikki lyönnit tehdään käytännössä samalla mailaotteella. Oikean otteen mailaan saat kättelemällä mailan kahvaa lyöntikädelläsi, kun mailan poikittaisjänteet osoittavat suoraan alaspäin.
Peruslyönti
Oikean lyöntiasennon saat kääntämällä kylkesi etuseinälle, jalat erillään hartioittesi leveyden verran ja jalkaterät kohti sivuseinää.
Niin kämmen- kuin rystylyönnissä liikerata on pyöreähkö. Valmistautuessasi lyöntiin nosta mailanpää sivulle pääsi yläpuolelle. Lyö palloa siten, että osut siihen edessä olevan jalan kohdalla ja anna saaton jatkua rennosti kaaressa ylös.
Syöttö ja syötön palautus
Syöttö on ainoa lyönti squashissa johon vastustaja ei pääse vaikuttamaan, joten keskity syöttöön. Lyö palloa hieman sen alle suunnaten se lähes keskelle etuseinää siten, että se osuu sivuseinään ennen putoamistaan vastustajan kenttäneljännekseen.
Ota syöttö vastaan syöttöruudun takaosassa noin puolentoista metrin päässä sivu- ja takaseinästä selkä käännettynä kevyesti vastustajalle.
T-piste
T-piste on pelin hallinnan kannalta tärkein paikka. Pelaamalla pallon aina nurkkiin sinun on mahdollista liikkua takaisin T-pisteeseen ja näin hallita kenttää, koska T-pisteestä on lyhin = nopein matka kentän eri osiin.
Turvallisuus
Sinun tulee katsoa palloa aina ja koko ajan etenkin kun pallo on takanasi. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja pelisi on turvallisempaa. Jätä pallo lyömättä AINA kun on pienikin mahdollisuus, että osut mailalla tai pallolla vastustajaan. Samalla kun jätät lyömättä pyydä ”LET”, niin pallo pelataan uudestaan. Muista, että lyötyäsi sinun tulee antaa vastustajalle vapaa pääsy pallolle.
Miten voitat
Tee vastustajasi olo kentällä vaikeaksi.
Pelaa palloa nurkkiin mahdollisimman lähelle sivuseinää.
Liikuta vastustajaasi eteen ja taakse.
Lyö stoppari (hiljainen lyhyt lyönti mahdollisimman eteen) kun vastustajasi on sinun takana.
Aina kun se on mahdollista, ota pallo volleysta (ilmasta otettu pallo) näin vähennät vastustajasi aikaa palata t-pisteeseen.
Pistä pelikaverisi juoksemaan.
Tutustu myös näihin
Liitot
Suomi www.squash.fi
Ruotsi www.squash.se
Viro www.squash.ee
Englanti www.englandsquash.com
Squashista yleisesti www.squash.nu
Välineet
Wilson www.wilson.com
Squash seurat ym.
- 3A-sport / Squash-88
- ESRC
- Helsinki Senators
- HSK
- HSRC Facebook
- i love squash
- JoSK
- JSK
- Kooma Squash Club
- KSQ
- Laajavuori Squash
- Lahti Squash
- Merihaan palloilutalo
- MiSq
- MyyrSquash
- NääsSquash
- Olli Tuominen
- OSK
- PSA World Tour
- Racketball Club Hollola
- Racketball.fi
- Racketlon.fi
- RCU
- Salmisaaren Sisu
- SqK
- Squash Mad
- Squash Player
- Squash Site
- Squash Suomi
- Squash TV
- Squash.fi
- Squash.nu
- Squashnallet
- SquashTalk
- TSK
- TSSq
- Vierumäki Squash
- WSA World Tour